La Reserva de ¡Tierra!

La Reserva de ¡Tierra!

Een verhaal over duurzaamheid achter elke kop koffie

Dit is een wereldwijd project van het Lavazza-merk dat in 2002 werd gelanceerd met als doel de sociale en economische ontwikkeling van lokale gemeenschappen te ondersteunen door goede landbouwpraktijken op koffieplantages te promoten. Aanvankelijk actief in kleine boerengemeenschappen in Colombia, Honduras en Peru, door de jaren heen ¡Tierra! is uitgebreid naar nog eens 19 landen, waarbij de boeren en hun families individueel betrokken zijn.

Bovendien hebben we het in bepaalde gebieden mogelijk gemaakt om gewassen Arabica-melanges van hoge kwaliteit te produceren die bestemd zijn voor ¡Tierra!. Deze koffie is afkomstig van 100% duurzame landbouw, gecertificeerd door de NGO Rainforest Alliance, een internationale organisatie die het gebruik van landbouwpraktijken promoot om het milieu te beschermen en waardige levensomstandigheden voor boeren garandeert.

De in Colombia geproduceerde koffie is een voorbeeld van de impact die dit programma heeft gehad op lokale gemeenschappen; met daarin namelijk koffie uit de Meta-regio aan de voet van de Andes. Hier lag de koffieteelt jaren stil als gevolg van interne gewapende conflicten. Middels het ¡Tierra! project werden meer dan honderd boerenfamilies geholpen om hun plantages te herstellen met behulp van duurzame technieken, om de gemeenschappen meer economische zekerheid en autonomie te geven.