Jozua Jaring, Ratatouille Food & Wine*

Jozua Jaring, Ratatouille Food & Wine*

Topchef Jaring over koken met koffie

In 2013 startte Jozua Jaring met restaurant Ratatouille Food & Wine aan het Spaarne Haarlem. De opening werd al snel met veel lof onthaald: al een jaar na de opening volgde de bekroning met één MICHELIN-ster en 16/20 Gault&Millau punten. Deze erkenning weet hij vandaag de dag te koesteren dankzij verrassende combinaties en krachtige smaken. Meestal met behulp van alledaagse ingrediënten die van zichzelf niet heel verrassend en krachtig smaken. Echter, de crux is in de combinatie van smaken:  "Sommige ingrediënten kunnen wel een kick gebruiken", bevestigt chef-kok Jozua Jaring, “Koffie is daar bij uitstek voor geschikt”.

 

Jozua Jaring profiel  

 

"Koffie is een smaakversterker, een umami-bommetje, een keukengeheim"

 

 

 

De vijfde smaak

Laat Jozua vertellen en zie hoe koffie een bijzondere smaakmaker kan zijn. Altijd al Lavazza koffie trouwens. Hij is kokend ambassadeur voor Lavazza en liefhebber van koken met koffie. En niet op de meest voor de hand liggende manier. Desserts met koffie, zoals tiramisu, dat kennen we allemaal wel", zegt hij. "Maar wat veel mensen niet weten, is dat je koffie prachtig kunt gebruiken in hartige bereidingen. Een koffie-crunch bij een stukje tarbot: je weet niet wat je proeft! Ik gebruik koffie vaak in sauzen, dressings en zo meer. Het is een smaakversterker, een umami-bommetje, een keukengeheim.”

 

 

Jozua en La Reserva de Tierra koffie

 

"Met de toevoeging van koffie is het wow-effect nooit ver weg"


 

Koffie als smaakversterker 

“Ingrediënten met vlakke smaken kunnen met koffie als het ware worden opgepept. Bloemkool bijvoorbeeld, dat combineert prachtig met een espresso. Of ganzenlever met tarbot, daarbij geeft een koffie-extract net dat beetje extra umami – de vijfde smaak na zoet, zuur, zout en bitter. Met de toevoeging van koffie is het wow-effect nooit ver weg."

 

Restaurant